Wat is junk jerky? En wat is het grote verschil tussen mijn jerky en junk jerky?


Junk jerky is de jerky die je via de supermarkt of via de meeste sites op het internet bemachtigd. Waarom noem ik dat junk jerky? Zal ik je uitleggen.

Het grote verschil tussen mijn jerky en 99% van alle andere jerkies is dat mijn assortiment volledig suikervrij is. Suiker in jerky? Jazeker! Zo goed als alle  fabrikanten voegen suiker toe in de marinade om het droogproces te versnellen (suiker is een conserveringsmiddel) en sneller produceren is meer geld verdienen.  Echter, het zorgt er ook voor dat de jerky naar een snoepje (zoet) smaakt, het vlees minder droog en beetje natkartonnig is, en dat je minder vlees in het zakje krijgt omdat ieder zakje afgemaakt is op een bepaald gewicht en dat gewicht wordt nu sneller bereikt omdat de jerky nog vocht bevat. Je wordt dus eigenlijk bij ieder zakje junk jerky een beetje genaaid want je krijgt er maar weinig gedroogd vlees voor.
Je vroeg je af waarom je zakje jerky van de supermarkt altijd zo snel leeg is? Nu weet je het: het kauwt te makkelijk en er zit te weinig in.

Mijn jerky heeft dus geen suiker toegevoegd, is daarom droger (want het moest langer in de droogkast blijven), je kan er langer op kauwen, is steviger, smaakt ook echt naar vlees en niet naar een Fruitella. De vleessoorten zijn dan ook duidelijk herkenbaar. Ik heb vanwege het ontbreken van suiker dus ook geen terriyakki, honey, barbeque of andere fantasiesmaakjes. Ik heb rund, kip, kalkoen, eland, hert, varken, wild zwijn, kangoeroe, zebra en paard. En van al dat lekkers zit er dan ook nog verhoudingsgewijs meer in het zakje.

Beginnen met junk jerky eten is heel normaal, deed ik ook 22 jaar geleden, ik wist niet beter. Doorgroeien naar de topkwaliteit gedroogd vlees uitvoeringen die ik in mijn assortiment heb is een prima ontwikkeling, en daar ben je nu dan aangekomen. Niemand die mijn jerky of biltong kent gaat daarna nog terug naar de mindere kwaliteiten en daar ben ik best trots op.

Mark Kusters.


Foto: de achterzijde van een zak Jack Link's beef jerky original die in deze uitvoering (dus nog niet eens een speciaal smaakje) reeds 18% (18 gram per 100 gram) koolhydraten kent. Minimaal dus! Mijn jerky heeft 0% tot maximaal 8% koolhydraten. Voel je wat ik bedoel?

 

Foto

Het volgende internetadres wordt automatisch geopend: