Bewaren

Het bewaren van jerky en biltong.


Vochtige omstandigheden zijn de vijand van gedroogd vlees, dus zorg ervoor dat je vlees in een droge omgeving wordt bewaard.
Stel een gesloten zak jerky of biltong nooit bloot aan hoge of zeer lage temperaturen: er ontstaat condens in de zak en dat bederft het vlees. Dus ook niet op de keukentafel in het zonnetje laten liggen of op de Route du Soleil op de hoedenplank of op het dashboard van je wagen. Een gesloten zak wordt moet je ook niet in de koelkast bewaren.
Als de zak open is, is het vlees veel minder delicaat: het kan elke hoge of lage temperatuur aan die je er tegenaan gooit, maar... als je een huis hebt met een hoge luchtvochtigheid zal dat natuurlijk vochtproblemen veroorzaken. En als je loslopende katten of -pubers hebt dan ben je ook zo je zak kwijt.

Als ik een zak met jerky geopend heb vouw ik die meestal een keer op en leg ik hem op mijn buro, altijd uit de zon, dus de zak blijft veilig. Maar dat kan in mij huishouden, misschien niet bij jou. 

En wat als er toch iets mis is gegaan?
Heb je bijvoorbeeld een mooi groot stuk biltong en vertoont het een witte waas? Maak je geen zorgen, de witte waas is een oxidatie waar je niet bang voor hoeft te zijn. Schraap het er gewoon af en geniet van de biltong.
Maar wat als de biltong witte, pluizige, pekken vertoont? Dan heb je een probleem: dat is schimmel. Als er maar een paar kleine slechte plekjes zijn snijd ze dan ruim en grondig uit en geniet van de biltong in een hoger tempo dan voorheen. Heb je overal schimmel, door en door? Gooi het weg, trek je haren uit je hoofd en huil hard. Heel hard.